Handstöpta ljus - tradition med anor

29 november, 2017

Inget slår riktiga, handstöpta ljus i adventsljusstaken. Den livfullt bullriga konturen på ett handstöpt ljus kan inga maskiner kopiera! Stöpa ljus gör man på samma sätt som det gjorts i generationer. En tradition väl värd att bevara.

Du behöver:

Ljusmassa för ljusstöpning, samt vekar

Stöpkärl

Kokplatta

Stor kastrull till vattenbad

Mindre kastrull samt rostfritt kärl att smälta massa i

Termometer (typ stektermometer för matlaging)

2 st Rundstav

Trälister att hänga upp ljusen på

Japansk handsåg

Maskeringstejp

Målarpapp eller tidningar att täcka golvet med

Gör så här:

Börja med att förbereda rummet du ska vara i; täck golvet med målarpapp eller tidningar, spill från stearin kan göra golvet glashalt! Såga till trälister cirka 40-50 cm långa och 5 cm breda. Såga små jack i listerna mitt emot varandra så att du kan dra in vekarna och hålla dem på plats där. Mät kärlet du ska använda och såga fyra jack på varje trälistbit med lagom avstånd emellan så att du kan doppa ljusen i stöpkärlet utan att de slår i väggarna på kärlet.  Mät också höjden på kärlet och klipp till vekar i lagom längd. De får inte vara längre än kärlet.

Fäst vekarna över trälisterna. Fäst två rundstavar (eller vanliga kvastskaft) mellan ryggarna på två stolar. Tejpa fast dem parallellt så att du får plats med trälisterna ovanpå.

 

Smält ljusmassan öven vattenbad på spisen och hetta samtidigt upp ett vattenbad på den lösa kokplattan som du ställer på golvet intill stolställningen för vekarna. Fyll upp stöpkärlet med ljusmassa i vattenbadet på den lösa kokplattan. 

Se till att ljusmassan hållen en temperatur mellan 65 och 67 grader, då blir ljusen som bäst. 

 

Nu är det dags att börja doppa. Efter första doppet drar man med fingrarna längs hela veken uppifrån och ned så att man samtidigt drar ur all massa igen. Det är för att ljusen ska bli raka och fina när de är klara. 

Efter andra och tredje doppet kan man istället bara ta tag längst nere och dra lite försiktigt så att de håller sig raka. Tänk också på att undvika drag i lokalen - kall luft från ett håll kan få ljusen att bågna!

Fortsätt doppa ljusen tills de blivit lagom tjocka. Fyll på med ljusmassa allt eftersom. 

Det går att fylla på med vatten i stöpkärlet också, ljusmassan lägger sig då ovanpå vattnet. Men om man behöver fylla på med vatten måste man vara mycket noga med att vattnet och ljusmassan håller samma temperatur - annars kan ljusmassan stänka upp så att man bränner sig! Det är dock enklast att stöpa med enbart ljusmassa, och det ger bäst förutsättningar att få riktigt fina ljus.

Mot slutet av stöpningen bygger ljusen på ganska fort, men om man är för ivrig och doppar innan ljusen hinner svalna av kan man istället få motsatt effekt - då smälter massan av istället. Alltså, ingen stress när man stöper ljus, man kan gott unna sig en liten fikapaus ibland för att låta ljusen svalna ordentligt mellan doppen.

 

När de är klara låter man dem hänga över natten och kallna ordentligt innan man tar ned dem och kanske slår in dem i par. En perfekt gå-bort-present i advent!

 



Trustpilot