Båtar av drivved

21 juli, 2021

Tänk så många minnen som kan rymmas i en liten träbit. Ljumma sommarvindar, salta bad och lediga bekymmerfria dagar att minnas. Låt drivveden från strandpromenaden få nytt liv - som en båt.

Sommar, soldränkta stränder. Och drivved. 

Strandfynd man gjort under en minnesvärd semester blir bärare av sommarminnena när hösten väl sätter in, så det gäller att ta tillvara på dem! De där vackert grånade och slipade träbitarna som man liksom bara inte kan låta ligga kvar när man hittar dem är perfekta att bygga ihop drivvedsbåtar av.

Enklaste principen för en drivvedsbåt är att helt enkelt borra ett hål i mitten av drivvedsbiten för att fästa en mast där. Har man hittat en större bit och en tunnare bit som passar som mast använder man dem ihop. Mät hur tjock mastbiten är och borra ett hål i samma dimension. Man kan kanske behöva tälja bort lite ojämnheter och göra masten lite rakare med en vanlig täljkniv också. Limma sedan fast masten i hålet.

Har man en mindre drivvedsbit kan man istället använda en tunnare rundstav som mast. Börja med att såga till en lagom lång bit av rundstaven och olja in den med järnvitriolfärgad oljebets. Då kommer den att se likadan ut som den grånade drivveden. 

Som segel använde vi både en vanlig juteväv och ett blårandigt tyg. Juteväven klipper man i den storlek man vill ha seglet. Sick-sacka sedan kanterna med symaskin. 

Det blårandiga tyget klipper man till med lite sömsmån, viker in kanterna och fållar. Eller bara limmar fast fållen eftersom seglet inte behöver hålla för tvätt. I varje hörn på de randiga tygseglen fäster man en öljett för att spänna upp seglet i.

Skruva fast små skruvöglor längst upp i masten, längst fram och baktill i aktern, liksom där masten sitter fast. Spänn sedan upp seglen med tunn mässingstråd mellan seglens öljetter och skruvöglorna. I juteseglen behövs inga öljetter, där trär man bara mässingstråden igenom tyget och spänner upp seglet på samma vis.

Ett litet flaggspel kan vara fint som extra dekoration. Klipp bitar av linneband, vik dem dubbla över en bit makramégarn och limma ihop dem. När limmet torkat klipper man flaggorna i flikar eller som vimplar. Knyt fast flaggspelet i samma öglor som seglen är fästa i, men låt flaggspelet hänga lite lösare.

Ett nummer brukar ju finnas på seglen, och det blir också en fin dekoration. Med hjälp av en textmall är det enkelt att måla fina siffror med textilfärg på tyget. Färgen fixeras med strykjärn sedan den torkat.

En flagga i toppen kan också bli fin. Klipp och limma fast flaggan av juteväv. Lite färg kan den också få sedan limmet torkat.

Häng upp drivvedsbåtarna i mastöglan, eller ställ dem i ett fönster.



Trustpilot