Ljus idé för de udda kaffekopparna

09 mars, 2016

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra! Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i. De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända. Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Du behöver:

Kaffekoppar
Vaxade ljusvekar
Gjutmassa, eller gamla ljusstumpar
Ljusfärg
Smältkanna, eller rostfri bunke över vattenbad på spisen

Gör så här:

Ställ de vaxade vekarna i botten på kaffekopparna. Vekarna kar en metallbotten och är vaxade för att de ska hålla sig raka, vilket gör det betydligt enklare än att använda vanliga vekar. Smält ljusmassan du tänkt använda. Använd antingen en smältkanna som är vattenmantlad eller smält massan i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten i. Innan du börjar smälta massan är det bra att försöka beräkna hur mycket som går åt, särskilt om du tänkt färga in massan i olika färger.

Använder du gjutmassa kan du enkelt skopa upp i de koppar du ska ha. Räkna dock med att massan minskar när den smälter så det behövs nästan två koppar massa till en färdig kopp. Tillsätt lite färgpigment. Några så korn räcker, och det är bättre att börja med lite för lite än att tillsätta för mycket färg direkt – för då måste man späda med mer gjutmassa.

Häll upp och låt ljusen svala. Se till att vekarna står mitt i kopparna, eventuellt kan man behöva stödja dem lite med en kaffesked ovanpå som veken får ”luta” emot.

Gör likadant med nästa färg, men se till att torka ur smältkärlet med hushållspapper mellan varje färg.

Tänk också på att ljusmassan kan sjunka ihop en aning när ljusen svalnar, så ibland kan man vilja fylla på dem lite extra. Därför är det bra att inte ha bråttom innan man byter färg.

På påskbordet kan det också vara fint med enkla placeringskort som dessa , gjorda av ett natursnöre och pappersetiketter.

Vi har också dekorerat bordet med kvistar av vide och små fågelbon.

Det vita äggen i fågelbona är dekorerat med bladmetall i guldfärg. För att få bladmetallen att fästa penslar du på ett lager primer. Men maskera först en rak linje runt ägget med maskeringstejp. Låt primern torka en lite stund och pensla sedan försiktigt fast bladmetallen på äggets ena halva. Låt torka någon timme innan du drar bort maskeringstejpen och borstar bort överflödig bladmetall. Vi använde urblåsta ägg, så att man sedan kan spara dem till nästa påsk.



Trustpilot