0511-267 67
Rund vas i stengods
23 februari, 2022Nu blommar asfalten! Eller är det en sten? En rund vas av stengodslera kan nästan få uttrycket av en sten. Med plats för en ensam blomma blir vasen lika dekorativ som sitt innehåll.
En vas kan se ut på väldigt många olika sätt. Små vaser med plats för en ensam blomma ger varje blomma mer spelrum. Den här runda vasen är perfekt för enstaka snittblommor, eller de första små vårblommorna man hittar ute. Vi har använt en stengodslera som vi lämnat oglaserad och istället låtit den råa ytan få stuktur av ett grovt tyg för att nästan likna en sten.
För att forma vasen behöver man en halvrund form av gips. Vi har gjutit den här formen i en vispskål av plast med rund botten. Blanda till gips enligt förpackningen och gjut i skålen. När gipset brunnit klart och du tagit ut den ur skålen behöver själva gipsformen några dagar på sig att torka ut helt. Gipsets egenskap att absorbera vatten är nämligen det som gör det så bra att använda när man formar lera. Gipset drar ut fukt ur leran och får den att stelna i samma form som gipsformen.
Till den runda vasen behöver man två halvsfäriska delar att sammanfoga till en rund.
Börja med att kavla ut leran jämntjockt cirka 5-10 mm tjockt. Lägg den utkavlade leran över gipsformen och forma den utan att vecka leran. Använd en bit tyg med grov struktur för att ge leran en strukturerad yta.
Skär av lerans nederkant i en rak linje runt om hela formen. Om man har tillgång till en tårtskärare så fungerar det utmärkt, annars kan man tex lägga en kniv på ett glas som stöd och skära runt i samma höjd runt hela formen. Låt leran ligga kvar och torka en stund på formen, till exempel medan du kavlar ut nästa bit lera.
Lyft av leran och forma en likadan halvsfärisk lerskål på formen. Gör ett litet hål med en äppelurkärmare där du vill ha din blomma. För att de två halvorna ska fästan ordentligt i varandra och bilda en helt tät fog, rispar man små små jack runt kanterna på båda lerhalvorna och målar på lite lerslicker med en pensel. Lerslicker är lera som är upplöst i vatten, till en mjuk gegga. Det är restprodukten man får när man drejar. För att skapa slicker kan man ta en liten bit lera, lägga den i lika mycket vatten och mosa leran med till exempel en gaffel och en hård pensel tills allt fått en jämn konsistens.
Måla slicker på ena halvan och lägg sedan ihop halvorna. Om lerhalvorna hunnit stelna litegrann går det att pressa dem samman försiktigt utan att platta till formen. Spackla försiktigt ihop fogen och avsluta med att trycka det grova tyget mot fogen för att ge den samma struktur som resten av leran. Helst vill man ju att fogen inte ska synas alls.
Lägg en tunn plastpåse, eller en påse med lite lufthål över vasen medan leran torkar. Det bästa är att låta torkningsprocessen ta lite tid, annars finns risk att leran spricker när den torkar, eller när den senare bränns.
När vasen är helt torr bränner du den i en keramikugn i lerans angivna gradantal. Stengodslerans partiklar ”sintrar”, alltså smälter ihop i höga temperaturer och blir helt vattentätt även utan en glasyr.
Nu är det bara att fylla vasen med vatten och den blomma man vill ha.