Som gjutet - smyckesfat av Jesmonite

22 september, 2021

Ett smyckesfat, en tvålkopp eller ett ljusfat. Gjutna med marmoreringar och terazzoteknik. Jesmonite gör avgjutningar till en lek!

Jesmonite är ett kompositmaterial som är perfekt att skapa avgjutningar av när betong känns för rustikt, och gips för skört. Jesmonite ger fina och exakta avgjutningar som blir starka och hållbara, men lätta. Och materialet går att polera, såga och borra i när det härdat. 

Man kan gjuta allt från mindre smyckesdelar och möbelknoppar till hela bordsskivor av jesmonite, men det är enklast att börja med något mindre för att bekanta sig med materialet. Ett par fat som kan passa till såväl smycken som ljus eller tvålfat blir ett bra första projekt. 

Som alltid när man ska gjuta något krävs en gjutform. Silikonformar är perfekta att använda när man vill gjuta med jesmonite, och silikonformar kan man enkelt tillverka egna. Ett litet träfat får bli modell för vårt fat, det är inte för tunt som vissa porslinfat och har en mjuk rundning. Börja sedan med att leta upp en bunke lagom stor att gjuta själva formen i. 

Bunken bör inte vara så mycket större än själva fatet för att det inte ska åt onödigt mycket silikongummi till formen. Om bunken inte är av plast får man vara beredd att knacka sönder den när formen ska plockas ut. Förutom bunke att gjuta i behöver man tillgång till en våg, och något att blanda silikongummit i, vi använde en vanlig pappersmugg modell större och en träspatel att röra med.

Väg upp lika delar av de två komponenterna till silikongummit och rör mycket noga så att de blandar sig väl utan att du ”vispar” in för mycket luftbubbkor i blandningen.

Fäst träfatet i botten av bunken med dubbelhäftande tejp eller limkuddar så att fatet inte flyter upp. Häll silikonet långsamt runt fatet och sedan över, låt massan långsamt rinna in i alla skrymslen. Knacka sedan på formen för att få luftbubblor av flyta upp. Låt massan härda över natten eller något dygn innan du kackar sönder bunken och plockar ut silikonformen.   

Nu är det dags att gjuta jesmonite. Blandningen består av ett pulver, en vätska och flytande pigment som går att blanda till önskad kulör. Även här är det viktigt att väga upp pulver och vätska noggrant, samt att blanda väl utan att vispa så att man får ned en massa luft i blandningen. 

Proportionerna är 1 del vätska till 2,5 delar pulver. Häll sedan det uppmätta pulvret ned i koppen med den uppmätta vätskan, inte tvärtom. På så vis är det enklast att blanda ut pulvret jämnt utan att få bubblor eller klumpar i massan. För att veta hur mycket man behöver väga upp kan man först hälla vatten i formen och väga det, då får man en fingervisning om hur mycket man behöver blanda till. Men var noga med att torka ur silikonformen så att den här helt torr när du ska börja gjuta.  

Mät upp pulver och vätska i varsin kopp. Färgpimentet blandar man antingen i vätskan eller i den färdigblandade jesmoniten. Men när man väl blandat ihop vätskan och pulvret har man en begränsad tid på sig innan det börjar stelna, varför det kan vara enklare att blanda pigment i vätskan först.

Vill man göra marmoreringar kan man antingen blanda en blandning av varje färg eller droppa några droppar som man snabbt rör in innan man häller blandningen i formen. Tänk på att inte röra för mycket när du vill ha en marmorerad effekt! Färgerna ska ju egentligen inte blanda sig med varandra.

Häll blandningen långsamt i formen och låt den flyta ut ordentligt innan du knacka på formen för att få eventuella luftbubblor att flyta upp. Om du ska göra en enfärgad gjutning kan du först ”måla” ut massan med en pensel i de finaste skrymslen av formen för att undvika luftbubblor där.

Om du får massa över stryker du ut det på en bit plastfolie eller ett bakplåtspapper - det kan du senare använda som terazzo i andra gjutningar! Så snart massan stelnat, efter cirka 20-30 minuter kan du lossa massan från pappret och bryta sönder den i små bitar.

 Vänta inte heller med att plocka ur fatet ur sin form, även om det kommer att fortsätta härda är det bäst att plocka ut ur formen efter 20-30 minuter för att undvika att det får fuktfläckar som annars kan uppstå.

Terazzoblandningen gör du genom att helt enkelt blanda en sats jesmonite, och sedan blanda ned de sönderbrutna flingorna från tidigare gjutningar. Rör försiktigt ned dem i den utrörda massan och var lite extra nog med att knacka på formen för att bli av med luftbubblor, det uppstår lättare i en terazzo-massa. 

När du sedan plockar ut föremålen kommer de se enfärgade ut. Men så snart du tar ett slippapper och börjar slipa kommer mönstret att framträda. Bäst gör man detta med hjälp av våtslippapper och så tidig som möjligt efter att man plockat föremålen ur sin form, eftersom massan blir hårdare ju längre tid som går. 

Jesmoniten går också att polera, slipa och borra i, om man till exempel vill göra ett tvålfat istället.

Silikonformen går att använda nästan hur många gånger som helst, så det är bara att leka vidare!



Trustpilot