0511-267 67
Visp i luffarslöjd
20 april, 2016Köksredskap i luffarslöjd var lika självklart förekommande i ett kök för hundra år sedan som plastskålar är idag. Vispar, karottunderlägg och brödnaggar i luffarslöjd fanns i alla hushåll – och de var tillverkade för hand. Och visst har de väl en slags charm som få masstillverkade föremål besitter? Numera ägnar vi oss kanske inte främst åt luffarslöjd för att vi har ett behov av att tillverka våra egna bruksföremål, men hantverket lever kvar. Och det är ganska enkelt att lära sig! En visp kan i stort sett vem som helst böja till. Man måste ha lite styrka i nyporna, ett par tänger och en rostfri tråd. Den rostfria tråden är lite hårdare och lite svårare att böja än den svarta mjukglödgade järntråden som man annars ofta använder till luffarslöjd. Den rostfria tråden har lite mer egen vilja och det krävs kanske lite träning innan man lyckas få det som man vill. Men en rulle ståltråd kan man göra många vispar av! Så det är bara att sätta igång och träna.
Du behöver:
Rostfri tråd, 2 mm tjock
Rostfri tråd, 1 mm tjock
Kombinationstång
Bultsax (bra att ha för att bita av den tjockare tråden)
Tjock penna eller rundstav av vira tråden till vispspiralen runt, som du ser nedan.
Gör så här:
Klipp till en 130 cm lång bit av den tjocka ståltråden. Böj den på mitten och forma en ögla lagom stor för vispspiralen. Tvinna trådarna tre varv. Kanske behöver du använda tången att hålla öglan med medan du tvinnar trådarna. Tänk bara på att tången ganska lätt lämnar fula avtryck i tråden, så en bit tyg emellan tångens tänder och tråden kan vara på sin plats.
Böj ned trådarna så att de löper parallellt med varandra. Efter cirka 15 cm tvinnar du ihop dem igen och böjer sedan ändarna rakt utåt.
Böj sedan trådarna tillbaka upp mot vispöglan och låt dem korsa varandra ungefär på mitten av skaftet. Tvinna några varv även där. Fäst sedan trådarna runt vispens ”axlar” och klipp av ändarna.
Spiralen gör du genom att vira den tunna tråden runt till exempel en tjock penna. Vira många varv tätt, tätt. Dra sedan av spiralen och dra ut den så att den blir lagom gles för din visp. Snurra på den på vispöglan och klipp av överflödig tråd. Vispen är klar!
Den beskrivna modellen är en av de mest klassiska, men det har funnit otaliga varianter genom tiderna. En annan modell ser du nedan. När man väl lärt sig tämja tråden kan man experimentera och göra sina egna modeller.