Quillingägg i fantasifulla och oregelbundna former

30 mars, 2022

Pappersägg med quillingteknik blir fina dekorationer i påskriset. Med bara några pappersremsor och lite lim skapar man vackra och detaljrika ägg i en teknik med månghundraåriga anor.

Quillingtekniken har funnits i många hundra år och använts till utsmyckningar av olika slag, allt från vackra smycken till dekorationer i kyrkor och mindre föremål. Tekniken är nära släkt med filigrantekniken där man rullar metalltråd och fäster samman rullarna i olika mönster.

De här äggen är ett bra nybörjarprojekt för den som vill prova på pappersquilling. Tekniken går alltså ut på att rulla ihop långa pappersremsor och sedan foga ihop dem i olika mönster. Man kan använda olika mallar för att få flera exakt lika stora rullar av samma form. Men till de här äggen jobbar vi mer fritt, och låter varje ägg bli helt unikt. 

Ett quillingverktyg är nästan ett måste för att det ska bli enkelt att arbeta. Verktyget har en smal pinne med en springa i där man trär in pappret för att sedan rulla det runt pinnen genom att snurra på verktyget. En fin pincett och ett underlag av kork är också bra att ha till hands. Vi använde också ett superlim som man enkelt kan kontrollera var man droppar det, och som fäster snabbt. 

Börja med att fästa quillingverktyget en bit i på en pappersremsa. Rulla verktyget så att du få en rulle, men rulla inte upp hela pappersremsan. När du kommit en bit tar du ut verktyget och fäster det några centimeter ifrån rullen. Rulla nu verktyget åt motsatt håll. Ta en ny remsa och gör likadant. Man kan rulla samma remsa en, två, tre, fyra eller fler gånger. Ibland rullar man åt samma riktning och ibland byter man. På så vis får man ett oregelbundet mönster av pappersrullarna. 

Lägg ihop 3-4 hoprullade remsor så att de ligger mot varandra. Ta en ny pappersremsa och vira den runt de quillade remsorna, forma allt som en äggform. Håll ihop pappersremsan med pincetten och limma ihop. 

Limma sedan med små droppar lim på flera ställen där remsorna möter varandra inuti ägget, så att hela ägget håller ihop. Tänk på att det visserligen är lätt att limma mycket precist med superlimmet, men tar man för mycket lim blöder det igenom pappret och kan ge lite mörkare fläckar där. Så det gäller att vara lite återhållsam med limmet. Håll ihop varje limfog med pincetten medan den torkar. Det går snabbt, och sedan fortsätter du med nästa fog. 

Låt limmet torka ordentligt och häng sedan upp äggen med en bit silvermetallic-garn.



Trustpilot