Saltkar i stengodslera

19 maj, 2021

Ett saltkar för flingsalt är ett enkelt projekt att skapa i lera. Allt man behöver är leran, sina händer och några få verktyg för att forma och ge ytan struktur.

Många av oss har provat på att gå kurser i keramik och upptäckt tjusningen med att skapa i lera. Det är onekligen fashinerande att den mjuka leran som grävts upp ur marken kan bli stenhård och helt vattentät efter att den bränts. Men det kan också kännas ganska svårt och omständigt. Det sägs ju att det tar två år av daglig träning för att lära sig att dreja på riktigt!

Enklare projekt av lera kan man däremot skapa hemma vid sitt eget köksbord. Dessa saltkar till exempel är roliga projekt man kan skapa hemma. Man behöver varken drejskiva eller glasyrer. Allt man måste ha är lera och tillgång till en keramikugn. Ofta kan man hitta någon keramiker där man kan få hyra in sig för att bränna föremål man skapat på egen hand.  

Stengodslera är till skillnad från lergodsleran en lera som när den bränns sintrar, alltså smälter ihop, och blir helt vattentät även utan en glaserad yta. Den här stengodsleran innehåller också små chamottekorn, det är små sandkorn av redan bränd och sedan krossad lera som gör leran mer formstabil när man till exempel ska skulptera. Alltså perfekt för det här saltkaren, som nästan är att likna vid en skulpteringsteknik. 

Börja med att forma en klump lera till den form du vill att saltkaret ska ha. En avlång kub blir en klassisk form på saltkaret. Forma kuben genom att helt enkelt knacka lerklumpen mot bänken. Ett tyg eller en vaxduk med en strukturerad baksida fungerar bra att arbeta på. När du är klar med formen kan du stansa in text med bokstavspunsar. ”Salt” är ju givet i detta fall. 

Man kan också göra mönster på sitt saltkar med hjälp av kruskavlar eller verktyg för att göra smörbollar, alltså verktyg man har hemma i kökslådorna. Kuben behöver ju inte heller vara en kub, utan kan få oregelbundna kanter, som här.

Låt sedan din färdiga lerklump stå och vila något dygn med en plastpåse lite slarvigt över. Leran ska få torka en aning, men inte för mycket och inte för snabbt. Ytan ska kännas en aning läderartad men inte kladdig innan du fortsätter att arbeta.

När det fått torka ur en aning är det dags att dela kuben i lock och botten. Enklast att skära i lera är att använda en metalltråd, en lerskärare. För att skära helt rakt kan man också ta hjälp av en tårtdelare, om man har en sådan hemma i kökslådorna. Annars kan man lägga några lister eller annat på samma höjd på båda sidor och ta stöd mot dem för att skära rakt.

Lyft försiktigt av locket och gröp ur insidan med en så kallad mirett. Gröp ur tills hela asken fått en jämntjock vägg runt om. Gör likadant med locket. 

Sist av allt formar du små piggar i locket, så att det ska ligga stadigt på plats.

Låt saltkaren torka långsamt under till exempel en tunn plastpåse med lite hål i. Låt locken ligga på när saltkaren torkar så att askarna håller formen. När leran torkat helt är det dags att bränna den till drygt 1200 grader. Tänk på att när leran är helt torr men obränd är den väldigt känslig och går lätt sönder, så det gäller att hantera den varsamt. När den väl är bränd är den däremot mycket stark och helt vattentät.

Bara att fylla upp med salt och ställa fram saltkaret på bordet. 



Trustpilot