Väska i EVA Foam

EVA Foam (Etylen Vinyl Acetat) är ett lätt och flexibelt material som är vattenavvisande, giftfritt och återvinningsbart. Du kan värma EVA Foam för att försegla ytan och för att forma materialet. Här visar vi hur du skapar en väska i enkel modell för att komma igång med detta häftiga material, som du kan få att se ut som nästan vad som helst.

Nedladdningar

Skär ut väskans delar

Skär ut en lång del som är hela väskan och två gavlar, se mallen. Du kan givetvis ändra storleken på väskan. Använd en bred brytbladskniv och ha alltid ett nytt vasst blad. Skall du skära en rak linje, använd linjal.

Slipa delarna

Jämna till de skurna kanterna med hjälp av en Dremel-maskin och ett slipspets.

Lockets hörn

Fortsätt att skära till lockets hörn. Slipa med en Dremel för att få dem riktigt snygga.

Markera för dekor.

Om du vill ha en dekor på locket gör du en markering med en blyerts där du vill ha den. Gör även en linje på insidan av väskan, så har du en stödlinje när du skall limma gavlarna.

Gör mönster i EVA Foam

Du kan med värme och olika objekt göra mönster i foamen. Här gjorde vi först ett tunt snitt med en skalpell, värmde tills vi såg hur ytan blir blankare, då gick vi vidare och drog ett falsben i skåran, som då fick lite mjukare kanter. Du kan även göra mönster med olika saker som möbelspikar, kammar och dyligt.

Värm EVA Foam för att forma och försegla

Med en varmluftspistol kan du värma upp foamen, då går den att forma till det resultat du vill nå. Det är också viktigt att försegla ytor som du skall måla med värme. Det ger en fin grund att jobba vidare på. Här håller vi väskan i den form som den skall ha i slutskedet, värmer ytan ordentligt från alla håll och håller sedan kvar tills den kallnat. När ytan värms, så blir den något blankare. Då blir ytan mindre porös och du får ett bättre resultat vid målning.

Limma EVA Foam

När du skall limma ihop två delar med EVA Foam använder du helst Pattex kontaktlim. Lägg på lim på båda ytorna, låt torka och pressa sedan ihop ytorna. Detta ger en elastisk limfog, vilket är viktigt. Här har vi lagt på lim med en glasspinne på gavlarna och på väskdelen. Vänta cirka 15 minuter och lägg sedan ihop ytorna, som då ”biter” direkt.

Grunda ytan på EVA Foam

Eftersom EVA Foam är ett så poröst och flexibelt material, så måste det förseglas innan du kan måla på det. Om du inte gör detta får du ett ojämnt resultat. Efter värmeförsegling av ytan lägger du på ett vitt lim (Bokbinderilim), i flera lager och med en mjuk pensel. Du kan tunna ut limmet med lite vatten om du tycker att det är för segt. Om du skall spraymåla din foam, så kan du testa att använda en primer för sprayfärg. Här har vi format till två hållare för bälte, som man kan sätta fast på väskans baksida. Vi grundar dessa med bokbinderilim och fortsätter sedan med hela väskan.

Måla EVA Foam

När du har förseglat foamen med värme och lim kan du börja måla. Använd en flexibel färg om möjligt. Vår textilfärg och även läderfärgen är flexibla, men en vanlig akryl- eller hobbyfärg fungerar också bra. Om du vill ha ett resultat helt utan penseldrag är sprayfärg rätt för dig.


Trustpilot