0511-267 67
Naturfärgade ägg med metallskvätt
Ditt kök är fullt av naturliga färgämnen. Vanliga matvaror som rödkål, rödbeta, gurkmeja, lökskal och kaffe kan användas för att förvandla vanliga vita ägg till vackert färgade ägg. Här testar vi att färga ägg med rödkål.
Avkok
Hacka ner ett huvud med rödkål. Lägg kålen i en stor kastrull och täck med vatten. Låt koka 30-35 minuter. Låt avkoket kallna helt innan du häller av vätskan från kålen. Släng kålen och spara avkoket. Blanda nu avkoket med fyra tsk ättiksprit.
Lägg i äggen
Lägg råa ägg i en form och häll på avkoket, så att de täcker äggen. Låt dem ligga i ett par timmar för ljust blågröna ägg eller upp till 5-6 timmar om du vill ha äggen mer djupblå. Det är viktigt att man roterar äggen med jämna mellanrum, för att inte få vita fläckar där de ligger emot varandra eller mot botten. Ta upp äggen och låt dem torka liggandes mot ett hushållspapper. De mörknar i färg när de torkar.